Rook & vuur
Mijn pelletbarbecue staat IN BRAND!
Schakel uw pelletbarbecue onmiddellijk UIT, haal de stekker uit het stopcontact en sluit vervolgens het deksel. Dit zal het vuur van zuurstof beroven en de verbranding vertragen en vervolgens stoppen. Een kleine brand dooft zonder extra inspanning. Een grotere brand zal meer tijd vergen.
In geval van brand, moeten wij vaststellen wat voor soort brand er plaats vindt.
Als er vlammen uit de vetopvangbak of lekbak komen en door de braadroosters omhoog schieten, is er waarschijnlijk sprake van een VETBRAND.
Als het een grote brand is: blus de vlammen met zuiveringszout of een brandblusser.
Gebruik NOOIT water om een vetbrand te blussen: hierdoor zal de brand oplaaien en is dit UITERST GEVAARLIJK.
Zodra het vuur is gedoofd en uw pelletbarbecue is afgekoeld, reinigt u grondig alle interne componenten.
Vergeet niet om deze onderdelen ook regelmatig schoon te maken om vetbranden te voorkomen.
Als er vlammen diep uit de barbecue komen en er veel rook is, is er mogelijk sprake van een PELLETBRAND.
Wanneer deze is afgekoeld, verwijdert u de braadroosters, het vetbeheersysteem en ALLE pellets in en rond de brandpot en maakt u vervolgens uw barbecue grondig schoon.
Bedenk ook dat elk van deze soorten branden volledig te vermijden is met regelmatig onderhoud. Door de asbak na elke bereiding leeg te maken en het vetbeheersysteem op regelmatige basis (~1/maand) of na elke vette bereiding (zoals borst- of varkensschouder) schoon te schrapen, kunnen beide soorten branden effectief worden voorkomen.
Waarom rookt mijn pelletbarbecue niet hard?
De ingestelde temperatuur bepaalt de hoeveelheid rook die ontstaat: hoe hoger de temperatuur, hoe minder rook er ontstaat.
Op de rookstand wordt met langere tussenpozen meer rook geproduceerd.
Bij barbecueën boven de 175°C heeft de brandpot meestal een actieve vlam, wat resulteert in minder rook.
Waarom komt er rook uit het pelletreservoir?
Er zal lucht rond de trechter ontsnappen terwijl de pellets beginnen te branden. Naarmate uw pelletbarbecue heter wordt, ontstaat er een convectieve stroom die de rook omhoog en uit de schoorsteen of ventilatieopening zuigt.
Rook die uit de trechter komt, kan ook een indicatie zijn van een laag pelletbrandstofniveau. Controleer in het pelletreservoir het brandstofniveau en vul regelmatig bij.
Waarom is er rook en/of smeulende pellets TUSSEN DE KUIP EN HET PELLETRESERVOIR?
De ruimte tussen de kuip en het pelletreservoir fungeert als buffer tussen de twee.
Als pellets in deze hete ruimte vallen, kunnen ze gaan smeulen en uiteindelijk gaan roken.
Schakel uw pelletbarbecue uit en wacht tot deze is afgekoeld. Verwijder vervolgens veilig eventuele pellets die erin zijn gevallen.
Om dit te voorkomen, moet u deze opening regelmatig schoonmaken en voorkomen dat in de toekomst in deze opening pellets terechtkomt.
Waarom komt er rook uit ONDERAAN IN HET MIDDEN van mijn pelletbarbecue?
Er ontsnapt lucht uit de onderkant van uw barbecue terwijl de pellets beginnen te branden. Naarmate uw pelletbarbecue heter wordt, ontstaat er een convectieve stroom die de rook omhoog en uit de schoorsteen of ventilatieopening zuigt.
Als uw barbecue gloednieuw is of als u onlangs de brandpot heeft schoongemaakt, is dit volkomen normaal. Zodra zich een fijn laagje as op het zeefmechanisme heeft verzameld, stopt de rookstroom in die richting. Vergeet niet om uw brandpot na elk gebruik te zeven en de asopvangbak regelmatig te legen.
Als er rook uit de asbak komt en het schudrooster niet werkt, kan een verstopping ervoor zorgen dat de zeef niet kan draaien en goed kan schudden.
Om de zeef en de brandpot te controleren, verwijdert u eerst de warmteplaten, de braadroosters en het vetbeheersysteem. Verwijder vervolgens de 2 schroeven aan de voorkant van het schudrooster en verwijder het schudrooster voorzichtig van de voorkant van de barbecue. Verwijder eventuele pellets of vuil dat zich tussen de bodem van de brandpot en het schudrooster bevindt. Zorg ervoor dat het schudrooster correct is geplaatst: deze moet gelijk liggen met de bodem van de brandpot.
Waarom komt er rook uit ONDERAAN AAN DE LINKERKANT van mijn pelletbarbecue?
Er ontsnapt lucht uit de onderkant van uw barabecue terwijl de pellets beginnen te branden. Naarmate uw pelletbarbecue heter wordt, ontstaat er een convectieve stroom die de rook omhoog en uit de schoorsteen of ventilatieopening zuigt.
Als uw barbecue gloednieuw is of als u zojuist de vetafscheider heeft schoongemaakt, is dit volkomen normaal.
Waarom loopt mijn vetopvangbak over en/of komt er donkere, stinkende rook vrij?
Controleer uw vetopvangbak vóór elke bereiding en leeg deze om overlopen te voorkomen. Controleer ook overal tussen de vetaftapbuis en de vetopvangbak op opgehoopt vet of vuil; reinig indien nodig. Hierdoor gaat het opgehoopte vet niet meer roken, wat kan resulteren in een vetbrand of donkergrijze rook met een onsmakelijke geur.
Gebruik liners in uw vetopvangbak om het reinigen aanzienlijk eenvoudiger te maken. Broil King® wegwerp vetopvangbakjes (part # 50417) zijn te vinden bij uw plaatselijke Broil King®-dealer.
Uw vetopvangbak vullen met 1/4 beker water voor elk gebruik is een andere optie. Hierdoor wordt het kookpunt van het vet verlaagd, zodat deze koel blijft en niet zal ontbranden.