Mijn Winkelmand
0
  • Je winkelmand is momenteel leeg.
Broil King BeNeLux > Vlees > Lamsvlees > Lamsbout aan ’t spit met honing en look
09/05/16

Lamsbout aan ’t spit met honing en look

Ingrediënten

  • 2 uitgebeende en opgebonden lamsbouten
  • 2 soeplepels citroen peper
  • 75 gr boter
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 3 teentjes look
  • sap en schil van 1 citroen
  • sap en schil van 1 appelsien
  • 1/3 tas honing

Ideaal is om dit gerecht in je Broil King barbecue te bereiden aan het spit. Eventueel kan je dit gerecht ook in eender welke barbecue met deksel bereiden, maar dat vraagt uiteraard wel meer aandacht. Je gebruikt dan de methode van het indirect grillen: gloeiende kolen aan weerszijden van de barbecue, maar niet onder het vlees.

Wrijf het vlees in met de citroenpeper. Doe dit best tot 24h vooraf om een optimaal resultaat te bekomen, maar doe het minimum toch best enkele uren op voorhand. Laat de boter smelten en voeg de andere ingrediënten toe met uitzondering van de honing. Steek het vlees in een afsluitbare plastieken zak, voeg de botermarinade erbij, sluit af en leg in de koelkast. Omdat het vlees op kamertemperatuur moet komen, haal je de lamsbouten 1 uur voor het bakken uit de koelkast. Neemt het vlees uit de zak, dep het droog met keukenpapier en borstel lichtjes in met olijfolie. Hou de marinade opzij. De barbecue voorverwarmen op gemiddelde temperatuur (Medium). Steek het vlees aan het braadspit. Hou het vlees goed vast met de spitvorken. Plaats het tegengewicht op de braadspit om een gelijkmatige rotatie te verzekeren. Hoe doe je dat? Wel, leg de braadspit en het vlees dwars over de gootsteen, en zorg er voor dat het zwaarste gedeelte van het vlees naar onder is gedraaid. Plaats het losgeschroefd tegengewicht in de tegenovergestelde richting van het zwaarste gedeelde van de bout, naar boven en maak het vast. Vervolgens draai je het handvat van de braadspit vaster om alles op zijn plaats te houden. Zet de hoofdbrander op gemiddelde tot lage temperatuur.  Indien je de spitbrander van de braadspit gebruikt voor het bakken, verminder dan de temperatuur naar gemiddeld (Medium). Plaats het spit op de barbecue. Voeg een schaaltje met heet water toe om het vlees sappig te houden. Sluit het deksel. Bekijk het waterniveau in de pan telkens na 20 à 30 minuten, om na te gaan of het water niet verdampt. Voeg, indien nodig, warm water bij. Voorzie een baktijd van ongeveer 20 minuten per 500 gr, uiteraard afhankelijk van je eigen smaak, of je het vlees rosé, dan wel meer doorbakken wilt hebben. Plaats het lamsvlees op een snijplank , wikkel het vlees in aluminiumpapier en laat het rusten zodat het z’n sappen terug kan opnemen en verdelen. Ondertussen giet je de marinade in een pannetje en voeg je de honing bij.  Breng de marinade op kookpunt en laat sudderen gedurende 5 minuten, tot de saus verdikt. Snij het vlees en dien op met de saus.

 

Gerelateerd